Materialet stål används idag till mycket och har spelat en stor roll för städers blommande. Eftersom olika stål har annorlunda egenskaper så delas det ofta in i olika stålformer. En av dem kallas för verktygsstål som har sina egna unika egenskaper.
Stål är en härdningsbar legering som till största del består av järn. Kol är ett ämne som alltid används i legeringsprocessen i varierande mängder men ibland används även andra ämnen som vanadin, volfram eller krom. Kolprocenten i stållegering är oftast mellan 0.4% och 2%. Vilket ämne, och hur mycket av det, avgör egenskaper som svetsbarhet, hårdhet, skärbarhet med mera. Ett annat moment som ger olika sorters stål sina egenskaper är härdningen. I stålets fall används ofta värmehärdning. Det finns många olika sorters stål som skapats för sitt eget användningsområde. Ett av dem är verktygsstål, som skapas med hjälp av en viss härdnings- och legeringsprocess.
Verktygsstål används vid tillverkningen av verktyg som filar, sågar skiftnycklar och annat. Därför kan egenskaperna variera inom ett brett spektrum beroende på vilket verktyg som ska produceras. Verktygsstål delas därför in i tre olika kategorier; kallarbetsstål, varmarbetsstål och och snabbstål. Kallarbetsstål är lämpat för verktygsapplikationer där temperaturen inte överstiger 200 grader Celsius. Egenskaperna av kallarbetsstål innefattar slitstyrka, hårdhet, seghet och tryckhållfasthet. Varmarbetsstål används i verktyg vars arbetstemperatur överstiger 300 grader Celsius. Eftersträvande egenskaper är värmeledningsförmåga, krympmotstånd och motverkande av termisk utmattning, vilket är stålets tålighet mot plötslig temperaturskillnad. Snabbstål har mycket goda skäregenskaper och används vid tillverkningen av verktyg som skapar hög friktionsvärme, exempelvis svarvstål eller borrar.
Comments are disabled.