Farligt gods är en term som betecknar sådant gods som kan skada människor, miljö eller egendom om det av någon anledning skulle hamna utanför de förpackningar, behållare eller liknande godset fraktas i.
Det finns flera olika klasser av gods som beror på vilken typ av ämne det är samt vilken fara ämnet utgör för omgivningen. Olika farliga ämnen är: Explosiva gaser, brandfarliga vätskor, brandfarliga fasta ämnen, ämnen som kan självantända och ämnen som utvecklar brandfarlig gas i kontakt med vatten.
Därefter finns olika typer av oxiderande ämnen och perixoder, giftiga, smittförande, radioaktiva, frätande och sist en klass för övriga farliga ämnen.
Att tänka på vid transport av farligt gods
Kring farligt gods finns en specifik lagstiftning som reglerar hur man får frakta respektive typ av gods. Landtransporter regleras med föreskrifter inom ADR-S och sjötransporter enligt RID-S.
Först och främst måste behållare och transportmedel vara anpassade till det som ska transporteras så att ämnet under transport inte utsätts för t.ex. onödig hetta som ökar reaktionsrisken.
När man transporterar farliga ämnen ska det också finnas en förteckning över det som transporteras samt dessa ämnens säkerhets- och miljöinformation, t.ex. i form av säkerhetsdatablad för ämnena. I dessa säkerhetsdatablad anges inneboende risker hos ämnet, hur det påverkar miljön, hur det kan omhändertas och vad man ska göra om man exponerats för ämnet. Detta är viktig information både för den som arbetar med transporten men också för räddningstjänst om olyckan skulle vara framme.
Transporter med farliga ämnen ska också vara uppmärkta enligt internationella överenskommelser. Det finns en nummerserie, baserad på klassningen som nämndes ovan, som förklarar vad som transporteras. T.ex. betyder 3 brandfarlig vätska.
Man får inte heller transportera godset på allmän väg hur som helst, på grund av risker för omgivningen. Särskilda rutter kan behöva tas beroende på vad som transporteras.
Alla som hanterar farliga ämnen som faller in under ovanstående, eller skulle kunna göra det, bör läsa igenom ADR-S eller RID-S, alternativt kontakta t.ex. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som kan hjälpa till med tolkning och bedömning inom området.
Comments are disabled.